V minulém týdnu došlo k největšímu nárůstu cen nemovitostí ve Španělsku od roku 2007. Oficiální index cen španělských nemovitostí hlásí nárůst cen ve druhém čtvrtletí roku 2015 o 4%, v porovnání se stejným obdobím roku 2014, přičemž všechny regiony ve Španělsku, až na jeden, zaznamenaly nárůst odhadních cen nemovitostí.

Údaje pocházejí ze Španělského národního statistického úřadu, který využívá údaje poskytnuté španělskými notáři, takže jsou založeny na transakcích, které v daném období skutečně proběhly. Stejný zdroj také uvádí, že prodej domů se v červenci i nadále zvyšoval, což představuje meziroční nárůst o téměř 14%.

Je zajímavé si povšimnout, že národní statistický úřad nevyužívá pro určení počtu uskutečněných transakcí údaje z notářských kanceláří, ale využívá údaje z katastru nemovitostí. Tyto údaje se tak budou týkat prodejů, ke kterým došlo přibližně o dva měsíce dříve, což je přibližná doba, která uplyne mezi prodejem a jeho oficiální registrací. Zatímco oficiální zprávy nabízejí velmi pozitivní obraz trhu s nemovitostmi, nezávislí pozorovatelé jsou konzervativnější. V minulém týdnu, zveřejnila organizace odhadců majetku TINSA svůj poslední cenový index, kde uvádí, že ceny za posledních 12 měsíců klesly o 0,9%.

Tyto údaje nemohou být přímo porovnány s konečnými cenami dohodnutými v notářských kancelářích, proto hlavním postřehem z těchto údajů zůstává, že ceny od roku 2007 nadále klesají, ale nyní je úroveň poklesu velmi nízká a dochází tak pouze k okrajovým změnám.

Po osmi letech průměrné ceny domů ve Španělsku klesly celkem o 41,8%, přesněji mezi 32 % a 50%, v závislosti na oblasti. Zda to bude trvat dalších osm let, než se ceny vyšplhají na původní úroveň, ukáže až čas … uvidíme nejpozději v roce 2023.

Podívejte se na naši aktuální nabídku španělských nemovitostí.