Obrázek není k dispozici

Koupě nemovitosti se řídí chorvatským právním řádem. Česká fyzická i česká právnická osoba může koupit nemovitost v Chorvatsku přímo do svého vlastnictví. Kupující musí mít místní daňové číslo (OIB).

Kupující nemovitosti v Chorvatsku hradí:

Od 1.1.2019 došlo k daňovým změnám (snížení sazeb) při koupi nemovitosti v Chorvatsku:

  • Při koupi nemovitosti od prodávajícího, který není plátcem DPH – výše daně z nabytí nemovitosti se snížila ze 4% na 3% z dohodnuté kupní ceny.
  • Při koupi nemovitosti od prodávajícího, který je plátcem DPH, výše daně z nabytí nemovitosti se změnila následovně: 

a) Za nový objekt – ne starší než 2 roky od kolaudace a který nebyl používán– a je určen k vlastnímu bydlení nebo pronájmu, nově kupující neplatí daň z nabytí nemovitosti.  Prodávající, který objekt postavil, platí  DPH 25% z kupní ceny.

b) Prodávající, který prodá pozemek se stavebním povolením, zaplatí také 25% DPH a kupující nebude platit daň z nabytí nemovitosti 3 %.

Daň z nabytí nemovitosti se obvykle platí do jednoho až několika měsíců od podání žádosti o převod nemovitosti na příslušné úřady a to  na základě výzvy místního finančního úřadu.

  • Poplatek za kompletní servis spojený s koupí a převodem nemovitosti  -  cca 1%  z kupní ceny nemovitosti plus DPH z poplatku.
  • Provizi realitní kanceláře - v případě koupě přes realitní kancelář ALEXANDRIA REAL uhradí kupující, po podpisu kupní smlouvy, provizi ve výši 3% z kupní ceny nemovitosti, u nemovitostí s kupní cenou nižší než 67 000 EUR je provize  ve výši 2000 EUR plus DPH z provize (DPH 0). U některých nabízených nemovitostí je výše provize 0%. Podle chorvatského zákona ze dne 1.4.2009 může výše provize dosáhnout až 6% z ceny reality.

Roční poplatky a daně z realit v Chorvatsku

  • Daň z nemovitosti - majitelé nemovitostí přihlášené k trvalému pobytu v Chorvatsku neplatí žádnou roční daň z nemovitosti, na rozdíl od ČR. V případě, že se jedná o rekreační nemovitost pak majitelé těchto nemovitostí  platí poplatek z rekreační nemovitosti  cca 0,5 - 2, 5 EUR/m2 užitné plochy/rok. O výši tohoto poplatku rozhodují obecní úřady.
  • Komunální poplatky 0,5 – 2,5 EUR / m2 užitné plochy/rok

V případě koupě nemovitosti na chorvatskou obchodní společnost:

(od 1.2.2009 již není nutné, toto se týká občanů zemí mimo EU)

K založení firmy je třeba složit v hotovosti základní jmění ve výši cca 3 000 EUR, plus další poplatky ve výši cca 1 500 EUR na založení společnosti (právník, notář). Společnost musí vést účetnictví, náklady na jeho vedení jsou ovlivněny požadavky na účetní firmu (např. znalost anglického nebo německého jazyka a počet účetních operací) a pohybují se minimálně kolem 100 EUR/měsíc. 

Daň ze zisku při prodeji chorvatské reality:

• V případě prodeje nemovitosti, který se uskuteční do 3 let ode dne její koupě zaplatí majitel  35% z rozdílu kupní a prodejní ceny.

• V případě prodeje nemovitosti po 3 letech od její koupě je prodávají osvobozen od platby daně z příjmu.


Máte zájem o zahraniční nemovitosti?
Chorvatsko je dobrou volbou. Vyberte si z naší aktuální nabídky chorvatských nemovitostí.