Starší manželský pár se pustil do stavby nového domova na chorvatském ostrově Pag. Další stěhování již neplánují, a proto si dali na domě opravdu záležet. Nyní žijí ve vile, která se dokáže proměnit v rozmařilý večírkový stan.
 
Dlouhé čtyři roky budovali manželé dům velký 560 metrů čtverečních. Na nic nespěchali a po celou dobu si užívali tvůrčí proces návrhu a realizace stavby. Dbali na každou maličkost a nic jim neuniklo. 
Za návrhem domu stojí chorvatské duo architektů Tea Horvatová a Radovan Šobat ze záhřebského studia Log-urbis. Když za nimi v létě 2011 manželé přišli s představami o svém novém domově na ostrově Pag, hned věděli, že získali zakázku snů. Ujali se celkové koncepce stavby, která zahrnovala stylové interiéry i zahradu.
 
Projektu se začalo okamžitě říkat Olivový dům. Manželé si totiž chtěli splnit svůj sen - mít klasické středomořské atrium s olivovníkem. Olivovníkové srdce domu tak stírá hranice mezi exteriérem a interiérem, a tak tomu bylo v Dalmácii od nepaměti.
Navenek zdánlivě stydlivý dům skrývá všechny své trumfy uvnitř objektu a uchovává je jen pro své obyvatele. Zajišťuje tak dostatečnou míru soukromí pro dění uvnitř domu a chrání jej i před častými silnými poryvy severního větru.
 
Zdroj: www.idnes.cz (26.2.2015), foto: Robert Leš