Chystáte-li se na prohlídku nemovitosti, kterou jste si vybrali, připravte se na ni. Naše rada zní, připravte si nejen otázky, které budete klást na místě, ale předchozími dotazy se pokud možno připravte na to, co uvidíte.Vyhnete se tak mnohým překvapením, která mohou být i nepříjemná, a zůstanou pak už jen ta příjemná.

Nemovitost, kterou chcete vidět „naživo“, si dobře vyberte. Měla by pokud možno, co nejvíce odpovídat Vašim představám a požadavkům. Chcete ji přece koupit a nikoli zdržovat sebe i makléře tím, že si prohlížíte byt či dům, o jehož koupi vlastně ani moc neuvažujete.

Jestliže jste zjistili od makléře veškeré dostupné informace a při pohledu na fotografie nemovitosti říkáte „ano, to chci“, je čas na prohlídku.

A zde je další rada – řiďte se vlastním názorem. Pocity z toho co vidíte, protože ať se Vám to líbí nebo ne, zrak je prvním smyslem, kterým nemovitost hodnotíte. Neposlouchejte názory nebo doporučení nikoho dalšího. Samozřejmě, není-li to člen Vaší rodiny. Tam jsou naopak názory žádoucí.

Další hlediska, na která je dobré brát zřetel. Tato se skrývají pod povrchem krásně uklizeného a nazdobeného domu či bytu, o kterém Vás oči přesvědčili, že je to ten pravý.

  • Zjistěte si právní souvislosti – skutečné vlastnictví, případná omezení, zatížení věcným břemenem, exekucí či zástavou, jsou-li nějaká právní rizika do budoucna.
  • Důležitá je přiměřenost ceny za nemovitost. Také v souvislosti s náklady na provoz nebo případnou rekonstrukci. Je-li to možné, zajistěte si plány. Je důležité vědět, které zdi jsou nosné, kde jsou rozvody elektřiny, vody a odpadu. Podívejte se na kvalitu podlah, zdí, oken, izolace, krovu, střechy i základů. Ujistěte se, že je možná rekonstrukce, přestavba, přístavba nebo jakékoli úpravy, které Vás při prohlídce napadnou. Jak vypadá výhled z oken?
  • Nyní je také příležitost si dobře prohlédnout krajinu a okolí, které nemovitost obklopuje. To většinou z fotografií příliš poznat nelze. Dívejte se dobře, protože je pravděpodobné, že tento pohled uvidíte příštích minimálně několik let.  Je pláž, obchody či nemocnice skutečně tak daleko, jak Vám makléř říkal?
  • V této chvíli je čas také na představivost, kterou ve Vás přítomnost v bytě, domě či na pozemku, vyvolává. Nechte se unést představou, co vše by mohlo pod Vašima rukama vzniknout a jak dobře tady Vám a Vaši rodině bude. A pozor – ten pocit Vám nikdo jiný, než Vy sami, nedokáže zprostředkovat. Vše ostatní Vám mohou zjistit Vámi pověření lidé, ale jen Vy cítíte, zda na dané místo patříte nebo ne.

V ideálním případě si udělejte krátké video nemovitosti a jejího okolí, po návratu domů se Vám bude hodit. 

S výběrem nemovitosti velice rádi pomůžeme.