Chcete, aby byly fotky Vašeho domu či apartmánu úžasné jako z časopisu o bydlení?

            Prodej Vaší nemovitosti je stejný jako prodej jakéhokoli jiného produktu. Produkt, čili v tomto případě apartmán nebo dům, musí být řádně uveden na trh, aby potenciálního klienta zaujal. Lidé si zakládají na vizuálním vjemu, takže jednou ze stěžejních obchodních domén je udělat produkt nebo prostor k bydlení vizuálně přívětivým. A bezesporu lze toho dosáhnout kvalitními a oku lahodícími fotografiemi. Ve snaze vytvořit opravdu skvělou fotografii a zaujmout klienta, je nezbytné řádně připravit nemovitost před příchodem fotografa. Je velice důležité vyčlenit si dostatek času na přípravu a aranžmá nemovitosti tak, aby měl fotograf příležitost nafotit Váš domov ve stylu moderního bydlení jako z hotelového katalogu.

Proč je příprava na focení důležitá?

            V dnešní době si potenciální kupující vyhledávají nové bydlení na internetových stránkách a první věcí, kterou si všímají je právě fotografie. Proto je důležité pořídit kvalitní a reprezentativní fotografie, díky nimž bude Vaše nemovitost vynikat nad ostatními nabídkami a pravděpodobněji přiláká pozornost kupujícího. Abyste správně nafotili Vaši nemovitost, inspirujte se několika následujícími tipy, které Vám pomohou udělat reprezentativní fotogalerii.

Méně je více aneb sedm tipů pro všechny místnosti.

  1. Náležitý úklid

            Jakpak by se dalo z nepořádné místnosti udělat uspořádanou a na fotce hezky vypadající? Nejlepším způsobem je pořádně si uklidit. Perfektně uklidit. Cílem je, aby místnost vypadala úhledně jako hotelový pokoj. Základem je nepřeplácanost zbytečnými věcmi, protože jen opravdu čistý prostor vynikne. Popadněte krabice a ukliďte všechny osobní věci, foto rámečky, suvenýry, dětské hračky atd. ze všech exponovaných ploch jako komody, stolky, kuchyňská linka. Odložte malé koberečky z ložnice nebo koupelny. Nezapomeňte ani na věci v předsíni – kabáty, boty. Je to přece první část bytu či domu, do které se vstupuje a měla by napovídat o čistotě a uspořádanosti celého Vašeho domova. Otevřete interiérové dveře, ať docílíte „flow“ efektu. Prostor by tedy měl vypadat tak, jakoby se do něj klient chtěl a mohl ihned nastěhovat.

  1. Vhodné osvětlení

            Po náležitém úklidu je čas prostor vhodně osvětlit. Zkontrolujte funkčnost všech žárovek a ty nefunkční nahraďte novými. Dvě vypálené žárovky nevypadají dobře na víceramenném lustru, že ne? Rovněž dbejte na to, aby byly všechny žárovky stejné – nestřídejte ty klasické žárovky s LED žárovkami. Při samotném focení nezapomeňte zapnout všechna osvětlení. Pusťte do interiéru co nejvíce přirozeného světla – to znamená, že rozevřete závěsy, vyhrnete žaluzie. Obrazovky televize, počítačů, notebooků vypněte, ať neruší celkový přirozený dojem. Pokud možno, foťte svou nemovitost za pěkného slunečného počasí.

  1. Kuchyně

Kdo by tohle neznal. Důkladně uklidit a pěkně naaranžovat kuchyni zabere dost času. Výsledek ale Vaši snahu rozhodně vyváží. Nikdo není zvědavý, co Vám čouhá ze skřínek, polic, nebo co máte vyložené na pracovní desce anebo pyšně připnuto magnetkou na lednici. Pracovní deska by proto měla být téměř prázdná. Pokud ale máte stylový kávovar nebo konvici, klidně ji zde ukažte na obdiv. Všechny talíře, příbory, misky, nože poodkládejte na patřičná místa. Klidně se inspirujte katalogy zcela nových kuchyní. Nezáleží na tom, zda je vaše kuchyně nová nebo stará, podstatné je, aby byla čistá a uklizená. A aby nepůsobila příliš stroze, s rozvahou vyberte pár dekorací na oživení – svěží kytice ve váze, mísa s čerstvým ovocem nebo zdařilý domácí koláč, jehož vůni ucítíte i přes fotografii.

Kuchyně Před a Po

  1. Jídelna

Do Vaší fotogalerie nemovitosti rozhodně zakomponujte i jídelnu. Ať ji máte prostornou nebo jenom stůl, u kterého jíte, opět se ujistěte o dokonalé čistotě, jež je i v tomto případě klíčová. Schovejte všechny osobní věci a zkontrolujte, zda není vitrína či kredenc zbytečně přecpaný nádobím. Také židle umístěte ve stejném rozestupu od stolu a na něj položte opět nějakou hezkou a svěží kytičku. Ani speciální jídelní židle Vašeho rozkošného potomka na tuto fotografii nepatří.

  1. Obývací pokoj

Aby Váš obývák vypadal na fotografii skvostně, je nutno opět uklidit přebytečné a pohozené věci, jako časopisy, hračky, krabičky od bůhvíčeho atd. Kupující opravdu nemusí znát, jak dlouhé máte kabely od elektroniky, tak šup s nimi pod koberec nebo za pohovku. A jistě Vám není potřeba zdůrazňovat, že časopisy, papíry, fotečky, hračky nejsou žádaným výstavním zbožím na konferenčním stolku, odkládacím stolku a jiném nábytku, který se zde leskne čistotou. Dbejte i na detail – úhledně si načechrejte polštáře, vyrovnejte dečku nebo kožešinu, seřaďte si knihy v knihovně, naaranžujte pokojové květiny. Je přece Vaším záměrem, aby obývák působil příjemným dojmem a byl kompletně „hygge“.

  1. Ložnice

Ložnice. Vaše království spánku. Jak by tedy mělo vypadat? Samozřejmě čistě, uklizeně, komfortně. A jak na to? Zavřete všechny skříně, skříňky, šuplíky, noční stolky. Schovejte nabíječky a kabely, fotky, obrázky, plakáty. Pokud si nevíte rady, kam položit měkký huňatý kobereček, pryč s ním. Jistě si ale dáte rady s dokonale ustlanou postelí – hezky uhlazené peřiny, natřesené polštářky, malá lampa na nočním stolku. Když máte postel na nohách a na fotce by bylo vidět, co za harampádí tam shromažďujete pro příští generace, ukliďte si to prosím. Třeba do zavřené skříně.

  1. Koupelna

Viděli jste obrázky, jak vypadá luxusní koupelna v hotelu? Nebo na obrázkách prezentujících luxusní dovolenou? Láká Vás to? Ano? No a přesně takhle naaranžujte tu svou koupelnu. Takže schovejte pryč koberce, podložky, rohožky, všechny fény, kartáčky, kosmetiku, mýdla. Ručník můžete v koupelně nechat, je-li čistý nebo nový. Když máte koupelnu spojenou i s toaletou, je vskutku žádoucí tu desku sklopit. Věřte mi. Jako třešničku skryjte i ty role toaletního papíru v zásobě na doživotí a také ten kartáč u toalety. Na navození kýženého útulného dojmu zapalte svíčku nebo vonné tyčinky. I květina rozzáří Vaši teď už spořádanou koupelnu.

Jsme ve finále – co jste si zapamatovali?

            Vřelé díky, že jste tento článek dočetli až do konce. Když chcete svou nemovitost prodat, chcete, aby na fotce, pořízené Vámi nebo profesionálním fotografem, vypadala čistě, útulně a aby vyčnívala mezi spoustou jiných fádních nabídek na internetu. Je zcela jedno jestli je Váš dům či apartmán starý nebo nový, zařízený retro nábytkem po babičce nebo ultramoderním vybavením nejnovějšího modelu, nesmírně důležité, ba zcela zásadní je čistota a spořádanost. Celkový vzhled má být příjemný a úhledný, bez osobních předmětů, hezky osvětlený. Dokonalá vizuální stránka Vašeho domu či bytu přiláká potenciální klienty. Nechte se inspirovat designérskými časopisy o bydlení nebo katalogy hotelů a luxusních dovolených. Vynaložené úsilí a čas na důkladné aranžmá Vaší nemovitosti se Vám vyplatí.