Chorvatsko je jednou z nejlepších evropských destinací pro druhé bydlení. Mezinárodní zájem přitahuje svými krásnými plážemi, vinicemi a nejčlenitějším pobřežím na světě.

Koupě nemovitosti v Chorvatsku je vzrušující, ale v žádném případě to není až tak těžké. Vše od místní ekonomiky přes vaše finance až po trh s nemovitostmi v Chorvatsku ovlivní, jakou nemovitost koupíte a kolik to stojí. Pokud jde o náklady na bydlení, Chorvatsko je levnější než 54 % zemí světa. Čím více budete vědět o aktuálních nemovitostních trendech v Chorvatsku a o procesu koupě nemovitosti, tím lépe se budete moci orientovat při výběru.

Takže, předtím než začnete, co potřebujete vědět? Tento průvodce vás provede nejdůležitějšími kroky a tipy pro nákup nemovitosti v Chorvatsku jakožto cizince.

Je Chorvatsko dobrým místem pro nákup nemovitosti?

Chorvatsko je dobrým místem pro nákup nemovitosti díky svému krásnému pobřeží, teplému klimatu, chutným jídlům a bohatým přírodním zdrojům. Je to 4. nejdražší země pro život ve východní Evropě, nicméně nákup nemovitosti v Chorvatsku může být skvělou investiční příležitostí kvůli jeho turistickému potenciálu. Je to velmi atraktivní místo pro cizince, investory do nemovitostí, podnikatele a důchodce z celého světa. A proč? Nabízí se snadné vysvětlení: protože tato země skvělého jídla, významné historie a pulzující krajiny, má mnoho lákavých atrakcí. Ať už vás zajímají nejoblíbenější města Chorvatska, jako je pobřežní město Split, hlavní město Záhřeb plné života nebo historické město Dubrovník, případně chcete investovat do úžasných rurálních oblastí země, hor poblíž mnoha lokalit světového dědictví – existuje nepřeberné množství skvělých míst ke koupi nemovitosti v Chorvatsku.

Mohou si cizinci koupit nemovitost v Chorvatsku?

Ano, cizinci si mohou koupit nemovitost v Chorvatsku, zejména pokud žijí v EU/EHP. Od roku 2009 jsou občané všech členských států EU/EHP oprávnění k nákupu nemovitosti v Chorvatsku za stejných podmínek jako chorvatští občané. Existuje však několik omezení pro ty, kteří žijí mimo EU a pro občany Velké Británie. Dobrou zprávou je, že občané těchto zemí mohou koupit nemovitosti v Chorvatsku, pokud má jejich země s Chorvatskem uzavřenou dohodu o reciprocitě. To znamená, že pokud má chorvatský občan právo koupit nemovitost ve vaší domovské zemi, máte vy právo koupit nemovitost v Chorvatsku.