Už za pár týdnů se Chorvatsko stane dvacátou evropskou zemí, v níž se bude platit eurem a která bude i součástí schengenského prostoru. Téměř třicet let  po rozpadu Jugoslávie a od zavedení chorvatské kuny a jen deset let poté, co se země stala 28. členským státem EU, se Chorvati dokázali vzdát své stabilní národní měny s vidinou ještě větší stability a s očekáváním zvýšení zájmu zahraničních investorů. Doufají, že je tím přitáhnou i na svůj realitní trh, kam zatím vstupují jen opatrně.

Možnost splnit si sen o vlastním domě či apartmánu u moře bude od příštího roku pro řadu movitějších Čechů, kteří dosud váhali, zase o něco reálnější. Chorvatsko totiž s 1. lednem 2023 vstoupí do eurozóny i schengenského prostoru a řada věcí a procesů se v tomto ohledu zjednoduší. Mezi Čechy stoupá zájem o nemovitosti v zahraničí. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Chorvatsko, ale například i Španělsko či Bulharsko. Návratnost investice je vyšší než v Česku.

Ostatně jen od pandemie koronaviru se prodeje rezidenčních nemovitostí v Chorvatsku stihly zdvojnásobit. Současný přetlak poptávky je poměrně masivní, a lze čekat další růst cen i v období, kdy již bude Chorvatsko součástí eurozóny i schengenského prostoru. Zjednoduší se byrokracie. Zavedení eura bude mít ale nepochybně z mezinárodního hlediska příznivý dopad na celý chorvatský trh s nemovitostmi. Tvrdí to experti z pobočky poradenské společnosti Colliers působící přímo v Záhřebu. Stávající chorvatská byrokracie totiž podle nich stále brání většímu počtu zahraničních investic, a to zejména těch na zelené louce.

Eurozóna a schengenský prostor budou mít v tomto ohledu zcela určitě pozitivní dopad. Sníží se transakční náklady, a i náklady na konverzi do chorvatské kuny, takže pro cizince bude potom mnohem snazší v Chorvatsku nakupovat nemovitosti. A vstup země do schengenského prostoru vše usnadní ještě více, protože odpadnou i dosavadní hraniční kontroly.

 

Zdroj: Newstream