V Praze je nejméně dostupné bydlení v Evropě a samotné zvýšení soukromé výstavby na tom nic nezmění, nutná jsou i politická opatření. Uvádí to analýza, kterou dnes představili zástupci neziskových organizací zabývajících se problematikou bydlení. Situace se podle nich i přes opatření přijatá pražským magistrátem v posledních letech dále výrazně zhoršila, jako řešení navrhují například větší obecní výstavbu, regulaci nájmů, nebo progresivní zdanění investičních bytů.

Tvrzení autoři se opírají o analýzu serveru Politico z konce loňského roku, podle které je v Praze na nákup bytu o 75 metrech čtverečních potřeba asi 25 ročních průměrných čistých příjmů. Podle spoluautorky dokumentu, analytičky Niny Fabšíkové, za posledních pět let cena bytů narostla o 50 procent a nájmy o 30 procent, zatímco nominální mzda se zvedla o 21 procent a reálné mzdy zohledňující inflaci dokonce o 15 procent klesly.

Při nákupu průměrného apartmánu o této velikosti v Chorvatsku potřebujete kolem 240.000 €, tj. 6 mil. Kč a v Bulharsku Vám stačí 120.000 €, tj. 3 mil. Kč.