Budeme se věnovat aktuální situaci na trhu, protože najít a koupit slušný byt u chorvatského Jaderského moře za cca 100 000 až 150 000 eur se stalo nesplnitelným přáním. Proč tomu tak je?

Byty a domy se vždy kupují a prodávají, ať se děje cokoliv. Je pravda, že díky současné krizi, která nás stále nenechává na pokoji, se méně nakupuje a prodává. Jenže novostaveb není nikdy dost, a to se projevuje na jejich cenovém růstu.

Nárůst cen novostaveb za období 2020 - 2023 výrazně překonal celkovou inflaci, která dosáhla 38%. Místní trh s byty výrazně připomíná trh pražský. 

 

V loňském roce pokračoval trend z předchozích let a klienti nejvíce kupovali nemovitosti v Zadaru a jeho okolí, na ostrově Vir, v Ninu a v Petrčane. Zájem byl i o apartmány na ostrově Pag, zejména v Novalje.

Na jih od Zadaru byly nejvíce poptávané ostrov Murter, Vodice, Srima, Primošten a Rogoznica a samozřejmě Makarská riviéra, kde je křišťálové čisté moře, nádherné oblázkové pláže a masiv Biokova tyčící se přímo nad riviérou, odpovídají obrázku toho, co si Češi vybaví, když se řekne „Chorvatsko“.

Za Makarskou riviérou se považuje padesát kilometrů dlouhý pás pobřeží mezi Brelou na severu a Gradacem na jihu. Dalšími letovisky, nacházejícími se v této oblasti, jsou Baška Voda, Makarská, Tučepi, Podgora, Živogošče, Drvenik nebo Podaca.  Za nejvyhlášenější letovisko Makarské riviéry bývá obvykle považována Brela. V Brele najdete jednu z nejhezčích jadranských pláží Punta rata.   

 

Martin Pinl