O pozemky v Chorvatsku mají setrvalý zájem místní i zahraniční kupci.

Nejvyšší poptávka po stavebních pozemcích je stále v hlavním městě Záhřeb, dále v Zadaru, na Murteru, ve Vodici, v okolí Splitu a na Makarské riviéře. Poptávka stoupá, ale nabídka klesá, zejména na pobřeží Jaderského moře.

Rychlý a snadný přístup, infrastruktura a dokumentace v pořádku jsou faktory, které mohou ovlivnit jejich cenu, ale zejména to závisí na lokalitě. Pokud se jedná o oblasti na Jadranu, nejprestižnější lokality jsou ty blízko u moře, přičemž jejich hodnota se ještě zvyšuje, pokud mají výhled na moře.

Způsob života v domě, nebo bytě je rozdílný, a nyní kvůli covidu, stále více lidí oceňuje komfort bydlení ve vlastním domě a to zejména kvůli zahradě. Vysoké ceny nových apartmánů a jejich aktuální nedostatek jsou hlavní příčinou pro zvyšující se poptávku po domech a pozemcích. Vzhledem k navyšujícím se cenám apartmánů ve Splitu se stále více zájemců rozhodne koupit dům či pozemek a postavit si dům v okolí. Za podobné peníze jako za apartmán ve Splitu si můžete koupit pozemek a postavit si dům o rozloze zhruba 100 m2.

Na okraji města Split se cena za metr čtvereční pozemku pohybuje kolem 250-300 euro, kdežto přímo ve Splitu, v pěkných lokalitách, ceny dosahují od 600 až do 1000 euro za metr čtvereční. Problémem je, že v samotném městě nejsou žádné stavební pozemky, takže pokud se nějaký objeví, většinou je ihned prodaný a obvykle se ani nedostane k realitním kancelářím.