Stále více nemovitostí na Mallorce skupují bohatí lidé ze zahraničí. Nyní už mají ostrované dost ztrát ve válkách o ceny nemovitostí a uvažují o zákazu prodeje cizincům.

Podle místních úřadů třetinu všech domů a apartmánů, které na Mallorce změnily majitele v roce 2022, zakoupili kupující s trvalou adresou mimo tento prázdninový ostrov. Data také ukazují, že v roce 2021 měla více než polovina všech kupujících zahraniční pas, přičemž ve statistikách vedli zejména kupující z německy mluvících zemí. Pokud věříte realitním makléřům na ostrově, je pravděpodobné, že run na nemovitosti na Mallorce bude pokračovat i v roce 2023.

Uprostřed realitního boomu však sílí tlak na regionální vládu vedenou sociálními demokraty, aby omezila výprodeje omezením prodeje cizincům a nerezidentům. Úřady zvažují podobné kroky jako Kanada, kde už cizinci v následujících dvou letech nesmějí kupovat nemovitosti.

I pronajaté byty jsou pro mnohé nedostupné.

Plán na omezení zahraničního prodeje přichází v době, kdy obyvatelé Baleárských ostrovů – včetně Ibizy, Formentery a Menorky  – již nemohou najít dostupné bydlení pro vlastní potřebu. I nájemní bydlení je pro mnoho místních nedostupné. V roce 2022 vzrostly ceny nemovitostí na ostrově o 8 %, zatímco nájmy vzrostly až o 14,5 %, uvádí realitní portál Idealista.

"Baleárské ostrovy se nesmějí stát zábavním parkem, kde obyvatelé už nemají kde bydlet," řekl Iago Negueruela, ministr hospodářství Mallorky, když se nedávno v baleárském regionálním parlamentu zabýval otázkou spirálovitě rostoucích cen nemovitostí. Poznamenal také, že o regulaci trhu s nemovitostmi je třeba diskutovat otevřeně a ve světle „rostoucího napětí mezi obyvatelstvem“.

Podpora vládnoucím sociálním demokratům v ostrovním parlamentu pochází od levicové strany Mes. Josep Castells, člen regionálního parlamentu za Mess, si v nedávném rozhovoru pro německy psaný list Mallorca Zeitung stěžoval, že místní už nemohou držet krok, nemohou si dovolit ani první domov, zatímco mnoho cizinců kupuje nemovitosti jako druhé bydliště.

Zprávy o velkolepých obchodech s nemovitostmi už měsíce vyvolávají mezi místními rozhořčení a přiživují hněv nad tím, že velké části Mallorky postupně přecházejí do cizích rukou. To poté, co mnoho známých osobností z Německa, Rakouska nebo Švýcarska již v minulosti z ostrova učinilo své druhé bydliště.

Zdá se však, že v posledních měsících objevili ostrov i bohatí z mnoha jiných částí světa jako lukrativní obchodní nabídku,  o kterou se navzájem přetahují, jak napsal místní list Diario de Mallorca.

Omezení nákupů ze strany evropských občanů však bude v rozporu s právem EU, které zaručuje svobodu pohybu všem občanům v 27členném bloku.

Zdroj: BUSINESS/ SPAIN