Skupina mladých architektů, inženýrů a archeologů z Řecka, Španělska, Itálie a Británie plánuje na řeckém ostrově Rhodos znovu postavit kolos, který byl jedním ze sedmi divů antického světa. Oproti starověké předloze by měl mít ale formu budovy, v níž by bylo umístěno muzeum.

Chystaná stavba za zhruba 240 milionů eur (6,5 miliardy Kč) by měla stát v rhodském přístavu a na výšku by měla měřit zhruba 150 metrů, tedy asi pětkrát více než její antická předloha. Kromě muzea by v ní měla být i knihovna a maják. Na financování projektu ale zatím tým potřebné finanční prostředky nesehnal.

O vytvoření kopie kolosu v rhodském přístavu usilovali milovníci historie již v roce 2000. Projekt ale ztroskotal na odporu řeckého ministerstva kultury. Odborníci navrhovanou podobu sochy tehdy téměř jednomyslně označili za kýč.

Rhodský kolos, bronzová socha starořeckého boha Slunce Hélia vznikla na přelomu 4. a 3. století před naším letopočtem. Zničilo ji zemětřesení 66 let po jejím dokončení.

Jak památka vypadala, není zcela jasné. Odborníci se ale vesměs shodují na tom, že v rozporu s tradicí nestála socha rozkročena nad vjezdem do přístavu. Zhroutila by se totiž vlastní váhou.

Rhodský kolos patřil k sedmi antickým divům světa. Dalšími byly například pyramidy v egyptské Gíze, Artemidin chrám v Efesu či visuté zahrady královny Semiramis v Babylónu.

Zdroj: ČTK