Obrázek není k dispozici

Občané ČR mohou nakupovat nemovitosti v Bulharsku (vyjma zemědělské a lesní půdy) přímo do svého osobního vlastnictví nebo do vlastnictví české právnické osoby.

Pro mnoho zahraničních investorů je Bulharsko zaslíbenou zemí. Jsou zde nejnižší ceny rekreačních nemovitostí u moře v rámci celé Evropské unie, Infrastruktura země se zlepšuje každým rokem a  infrastruktura pobřeží je srovnatelná například s některými italskými letovisky. Například Italské Rimini či Sluneční pobřeží u Černého moře jsou v kvalitách služeb srovnatelný. 

Vlastnit rekreační nemovitost na černomořském pobřeží se stává běžnou záležitostí. Nejlevnější studia stojí od cca 40 000 EUR, krásné dvouložnicové apartmány lze pořídit za cca 70 – 120 000 tisíc EUR, pokud chce investor byt v první řadě u moře, musí si připravit alespoň 160 tisíc EUR.

Trh se v současnosti mění i v souvislosti s finanční krizí. O bulharské nemovitosti klesl zájem mezi Angličany, kteří zdejší trh nastartovali. Pomalu, ale jistě roste zájem seveřanů, středo a východoevropadů.

Prodej nemovitostí v Bulharsku se  soustřeďuje na kvalitní reality buď v první řadě u moře a nebo maximalně 300 – 400 m od pláže. O ty v první řadě je vždy a všude, krize nekrize, velký zájem. Krize výstavbu nezastavila, výrazně ji zredukovala. Stále se zde staví nové apartmánové komplexy, každý rok přibývají moderní, kvalitně postavené letní byty. 

V Bulharsku se k 1.1.2008 změnil zákon. Nelze stavět nemovitosti blíže, než 100 m od břehu moře. Všechny reality, které v nedávné historii vyrostly blíže, mají v současnosti velkou polohovou rentu a potenciál nárůstu ceny. Jejich množství je omezené.

Většina realitních obchodů a výstavby se odehrává v bytovém sektoru. Výstavba vil je na pobřeží co se počtu týče stále slabá.