Ve vydání Spanish property news z minulého týdne, se objevily tři ceny jednoho domu, což, jak se zdá, naznačuje poněkud konfliktní situaci na španělském trhu s nemovitostmi.

Tyto tři ceny upozornily na potřebu hlubšího prozkoumání stavu věci. Jeden den máme cenu dole, následující nahoře, aby se další den vrátila opět dolů.

Skutečnost je taková, že jedna cena souvisela s požadavkem na nízkou cenu, druhý s rostoucími prodejními cenami a třetí s poklesem odhadované hodnoty nemovitosti. Tyto rozdíly nabízí vnitřní náhled do vyvíjejícího se trhu, naznačující, že požadované prodejní ceny z minulého roku byly nastaveny značně optimisticky a majitelé nakonec byli nuceni přijmout nižší nabídky od kupujících, aby obchod uskutečnili.

Protože množství prodaných nemovitostí dosahuje letos více méně stejného počtu jako v loňském roce, je jasné, že prodávajícími požadované ceny se dostaly na rozumnou úroveň a jen několik majitelů je stále ještě ochotných poskytnout další slevu.

Tyto změny jsou součástí zlepšujícího se výhledu, uvedla jedna z největších španělských bank minulý týden, s realististickými cenami požadovanými prodávajícími a snazším přístupek k úvěrům, pomáhá podporovat prodej.

O síle prodejního tlaku svědčí růst tržeb o 16% v loňském roce a celkový roční prodej, jenž má za cíl být nejvyšší za poslední 3 roky.

Na závěr roku dobrá zpráva.