O dnešním aktivním a narůstajícím trhu s nemovitostmi můžeme říct, že je v současné době výhodnější pro prodávající.  Poslední dva roky ceny chorvatských nemovitostí stoupají, ale nabídka je limitována, což je zajisté nepříjemností pro kupující. Vytvořil se přebytek poptávky po menších residenčních nemovitostech o ploše do 80 m2 a mnoho kupujících tak čeká na to, až se na trhu objeví ta „správná“ nemovitost za reálnou cenu. Když se tohle stane, kupující často soupeří o vybranou nemovitost, a to vede ke zklamání a frustraci mnoha z nich, protože jim jejich nemovitost „utekla“.

Abyste Vy jako kupující uměli čile reagovat na tržní nabídku, připravili jsme si pro Vás několik rad jak zvýšit Vaše šance při koupi té „správné“ nemovitosti, shrnutých v deseti bodech. Pojďme se na to podívat.

 

  1. SESTAVTE SI ROZPOČET A OVĚŘTE SI SVÉ FINANČNÍ MOŽNOSTI

Před plánováním koupi nemovitosti je velmi důležité určit, jak velký rozpočet máte k dispozici a udělat si předběžný splátkový plán. Jak vysoký obnos potřebujete? Kolik peněz můžete investovat? Jaké jsou podmínky bank a možnosti půjčky? A jaká je vlastně míra Vašeho zájmu? Až když si tohle všechno zodpovíte a detailně navrhnete, můžete se směle pustit do procesu koupi nemovitosti. Pokud si tímto způsobem ověříte svou finanční způsobilost, naši makléři Vás mohou zařadit do seznamu vážných zájemců o koupi a Vy tak získáte přednost při výběru z nabídkového portfolia.

 

  1. SPOLUPRACUJTE SE ZKUŠENOU REALITNÍ KANCELÁŘÍ.

Zkušený a profesionální makléř velice dobře zná trh, který spadá do jeho pracovní sféry – od skutečné ceny nemovitostí po celkový prodej na trhu. A právě v tom spočívá Vaše výhoda jako vážného zájemce, protože dostanete informace o vhodné nemovitosti dřív než ostatní a získáte čas na kupní rozhodnutí.

Kupující, kteří osloví naši realitní kancelář ALEXANDRIA REAL, dostanou přednost v tom, že se dozví i o neveřejných nabídkách. Chcete mít výhody? Zveme Vás tedy k registraci Vaší poptávky na https://alexandriareal.cz/registrace. Naši licencovaní makléři si s Vámi rádi pohovoří a zjistí Vaše přání, potřeby, kritéria ve výběru nemovitostí a Vaše budoucí plány, takže společně můžeme dát dohromady individuální nabídku nemovitostí a doporučit přesně ty, které by se Vám mohly líbit.

 

  1. PROZKOUMEJTE TRŽNÍ SITUACI V PREFEROVANÉ LOKALITĚ.

Když víte, jaký druh nemovitosti hledáte a jakou lokalitu preferujete, je dobré prozkoumat stav trhu. Váš realitní makléř Vám může poskytnout náhled do cen realit, které byly nedávno prodané na konkrétním místě, což dodá jasnější obrázek toho, co lze očekávat, ale také Vás připraví na předkládání nabídek ke koupi Vašeho ideálního bydlení.

 

  1. ODDĚLTE PŘÁNÍ OD SKUTEČNÝCH POTŘEB.

Při koupi nemovitosti na náročném trhu jako je ten dnešní, je důležité si uvědomit, že splnit si na 100 % představu o své budoucí nemovitosti je stejně pravděpodobné jako výhra  první ceny ve Sportce a je třeba se oprostit od některých nereálných přání a soustředit se především na Vaše reálné potřeby. S největší pravděpodobností Vás čeká kompromis s ohledem na lokalitu, stav a vybavení nemovitosti, nebo i na situování v podlaží. Jednoduše si udělejte seznam potřeb, a když se na trhu s realitami objeví odpovídající nemovitost, vůbec neváhejte, kontaktujte nás a my Vám rádi prohlídku zajistíme.

 

  1. POTENCIÁL HLEDEJTE V KAŽDÉ VYBRANÉ NEMOVITOSTI.

Když jste na prohlídce, buďte otevření. Ačkoli nemůžete změnit vnější vzhled budovy, i přesto se najde mnoho věcí, které můžete ovlivnit. Každá nemovitost má potenciál, jen někteří lidé jej vidí a jiní ne. Pokuste se vizualizovat svoje představy o vzhledu nemovitosti, případně se obraťte na architekta nebo interiérového designéra. Pokud je nemovitost zanedbávaná, zchátralá nebo přeplněna starým masivním nábytkem a vypadá tmavě a stísněně, nenechte se tím zmást a zaměřte svou pozornost na prostor jako takový, který v sobě ten potenciál má.

  1. SPŘÁTELTE SE S PRODÁVAJÍCÍM.

Pokuste se spřátelit s prodávajícím, protože ten se často rozhodne prodat nemovitost tomu kupujícímu, který mu je sympatický a někdy i za nižší cenu. Dejte prodávajícímu najevo, že se Vám jeho domov líbí, že již vidíte svou rodinu, která v něm žije. A komplimenty rozhodně nešetřete.  😊

 

  1. BUĎTE FLEXIBILNÍ.

Zkuste zjistit, jaké má prodejce plány po prodeji. Možná by chtěl co nejdřív dostat peníze a přestěhovat se, takže vyšší obnos zálohy a rychlá platba mohou sehrát svoji roli. Možná by potřeboval čas k odstěhování se, protože čeká na dokončení výstavby nové nemovitosti. Tak či onak, flexibilita pro Vás znamená plusové body u prodávajícího.

 

  1. PŘIPRAVTE SE JEDNAT RYCHLE.

Klienti velice často otálejí učinit cenovou nabídku, protože si myslí, že musí vědět úplně všechno o nemovitosti ještě předtím, než se vysloví. Nabídka není závazná pro žádnou stranu, a vyjednávání o ceně obecně může trvat i několik dní. Po tuto dobu můžete navštívit nemovitost znovu, projít se po okolí, mluvit s makléřem i prodávajícím a zjistit všechny detaily, po kterých Vaše mysl touží. Podtrženo sečteno – kupující, kteří jednají rychle a nabídku učiní, jsou ve výhodě.

 

  1. NABÍDNĚTE VYŠŠÍ ZÁLOHU A RYCHLOU PLATBU.

Vaše schopnost nabídnout vyšší obnos zálohy při předkládání nabídek poukazuje na serióznost Vašeho zájmu. Výška zálohy a schopnost rychlé platby kupní ceny mohou být rozhodujícím faktorem při koupi vybrané nemovitosti, i když má prodávající další nabídky. Pokud je Vámi nabídnuta zálohová platba vyšší a platba celkové částky rychlejší než u ostatních nabídek, bude Vaše nabídka pravděpodobně upřednostněna.

 

  1. NEKUPUJTE NEMOVITOST, KTERÁ VÁM, JAK SE TO ŘEKNE, „NESEDLA“

Jenom proto, že je složité vůbec najít dobrou nemovitost za reální cenu, neznamená to, že koupíte něco, co se Vám prostě nelíbí. Koupě realitní nemovitosti je jednou z nejdůležitějších a nejnákladnějších životních rozhodnutí, takže lepší je toho nelitovat. Nejsou to přece boty, které když Vám nesedí, jednoduše vrátíte a koupíte si jiné.

 

Většina z nás si nemovitost, natož v zahraničí, kupuje tak jednou nebo dvakrát v životě. Ne každý kupující má dostatek zkušeností či potřebných informací jak při koupi postupovat, nebo jak si tu „správnou“ nemovitost nenechat proplout mezi prsty. Dozvěděli jste se jak si ověřit svou finanční způsobilost, jak se dostat do popředí mezi poptávajícími, jak najít to, co hledáte, jak vidět potenciál nemovitosti – zkrátka vše potřebné k tomu, abyste uměli hbitě reagovat na Vámi vybranou nemovitost.

 A proto jsme velice rádi, že jste si přečetli náš článek o tom, co dělat, abyste byli ve výhodě před ostatními kupujícími a nakonec bydleli v nemovitosti, kterou poptáváte.